Na mocy
izraelsko-palestyńskich porozumień pokojowych z Oslo, podpisanych w 1993 r.,
Palestyńczycy zaczęli stopniowo zyskiwać kontrolę nad Strefą Gazy, Jerychem
oraz Zachodnim Brzegiem Jordanu. Na ziemiach kontrolowanych przez Izrael
powstała Autonomia Palestyńska z własnym rządem i prezydentem, której
nieoficjalną stolicą zostało Ramallah.
Centrum Ramallah
|
To położone 15 km od
Jerozolimy miasto zamieszkuje około 30 tys. ludzi, jednak wraz z okolicznymi
miejscowościami aglomeracja liczy już około 280 tys. mieszkańców. Co ciekawe,
miasto zostało założone już w XVI wieku przez arabskich chrześcijan. Dziś jednak
większość ludności stanowią muzułmanie.
Ramallah |
Ramallah jest gwarnym
i pełnym życia miastem, jednak w czasie Ramadanu, czyli świętego miesiąca nieco
się uspokaja. Zgodnie z nakazami islamu, w czasie Ramadanu muzułmanie w ciągu
dnia poszczą, większość restauracji i kafejek świeci więc pustkami lub jest po
prostu nieczynna. Wyjątkiem są piekarnie, w których miejscowi kupują wypiekane
specjalnie na tę okazję naleśniki – katajef (katayef). Jedna porcja to
zazwyczaj 1 kg!
Katajef. Wypiek trwa
|
Naleśniki wypełnia
się następnie orzechowo-serowym nadzieniem i polewa słodkim syropem. W takiej
oto postaci są one podawane w czasie dwóch dozwolonych w czasie Ramadanu
posiłków, spożywanych przed świtem lub po zachodzie słońca.
Kolejka. Wszyscy
czekają na świeże naleśniki
|
Również w mojej
ulubionej knajpce w Betlejem zamiast manakisz odbywa się wypiek katajef
|
Ramadan, czyli święty
miesiąc w tradycji islamu rozpoczął się w tym roku 18 czerwca. Muzułmanie na
całym świecie poszczą, ale tylko od świtu do nocy. Po zachodzie słońca na
stołach królują słodycze takie jak basbousa, knafe czy też katajef.
A po zmroku czas na
odrobinę słodyczy. Na pierwszym planie basbousa
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz