Bazar Carmel w Tel Awiwie to miejsce gdzie można zapoznać się z kuchnią różnych zakątków świata.
Przez stulecia Żydzi żyli rozproszeni w diasporze: w Europie, Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie i - jak już wspominałam w poprzednim wpisie – nawet w Azji Centralnej.
Przez stulecia Żydzi żyli rozproszeni w diasporze: w Europie, Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie i - jak już wspominałam w poprzednim wpisie – nawet w Azji Centralnej.
Jemeńska dzielnica
w Tel Awiwie, okolice bazaru Carmel
|
Dość duża diaspora
żydowska istniała już od czasów starożytnych w Jemenie. Szacuje się, że w
momencie powstania państwa Izrael – w 1948 roku - w Jemenie mieszkało około 55
tys. Żydów. W latach 1949-50 większość z nich została przetransportowana do
Izraela w wyniku operacji „Zaczarowany dywan”.
Żydzi z Jemenu
zaczęli osiedlać się w Tel Awiwie już pod koniec XIX wieku, na obrzeżach portu
w Jaffie. Dziś rejon ten znajduje się „na tyłach” popularnego bazaru Carmel
(Shuk HaCarmel). Pełno tu miejsc takich jak przestawiona zdjęciu poniżej knajpka.
Prowadzona od lat
30-tych XX wieku niewielka rodzinna restauracja serwuje klasyczne izraelskie potrawy,
takie jak hummus, ful czy też szakszuka.
Uwaga! Dania podawane są z dodatkiem
charakterystycznej dla kuchni jemeńskiej, bardzo pikantnej przyprawy o nazwie zhug.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz