sobota, 3 października 2015

Kulturowy miszmasz - Tel Awiw - bazar Carmel

Bazar Carmel w Tel Awiwie to miejsce gdzie można zapoznać się z kuchnią różnych zakątków świata.

Przez stulecia Żydzi żyli rozproszeni w diasporze: w Europie, Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie i - jak już wspominałam w poprzednim wpisie – nawet w Azji Centralnej.

Jemeńska dzielnica w Tel Awiwie, okolice bazaru Carmel

Dość duża diaspora żydowska istniała już od czasów starożytnych w Jemenie. Szacuje się, że w momencie powstania państwa Izrael – w 1948 roku - w Jemenie mieszkało około 55 tys. Żydów. W latach 1949-50 większość z nich została przetransportowana do Izraela w wyniku operacji „Zaczarowany dywan”.

Żydzi z Jemenu zaczęli osiedlać się w Tel Awiwie już pod koniec XIX wieku, na obrzeżach portu w Jaffie. Dziś rejon ten znajduje się „na tyłach” popularnego bazaru Carmel (Shuk HaCarmel). Pełno tu miejsc takich jak przestawiona zdjęciu poniżej knajpka.





Prowadzona od lat 30-tych XX wieku niewielka rodzinna restauracja serwuje klasyczne izraelskie potrawy, takie jak hummus, ful czy też szakszuka. 
Uwaga! Dania podawane są z dodatkiem charakterystycznej dla kuchni jemeńskiej, bardzo pikantnej przyprawy o nazwie zhug.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz