czwartek, 26 lutego 2015

Manakisz


Przedstawiony na zdjęciu wraz z kawą po arabsku chlebek to manakisz, jedna z najbardziej popularnych na Bliskim Wschodzie ulicznych przekąsek. Przypominające swoim wyglądem pizzę ciasto, serwowane jest na śniadanie lub w porze lunchu.

W wersji podstawowej -manakisz posypany jest tylko zatarem, czyli mieszanką ziół, w skład której wchodzą tymianek, oregano, sól, sumak oraz prażone ziarna sezamu.  W Izraelu sprzedawane są również chlebki posypane serem lub z dodatkiem mięsa mielonego.
Tradycyjnie manakisz wypiekało się w domowym piecu, podobnym do tego, który pojawił się w poście: Betlejem od kuchni. W Tel Awiwie warto spróbować miejscowych wypieków np. w piekarni Abulafia w Jaffie. Szczególnie w sezonie - wyjątkowo łatwo rozpoznać to miejsce – ze względu na kolejki turystów chcących spróbować arabskich przysmaków.

Ze względu na rosnącą popularność, tuż obok pierwszej Abulafii, powstał kolejny lokal oddział serwujący dobrze znane z poprzednich postów słodkości: knafe i baklawę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz