Pesach sameach, czyli
wesołego Pesach!
W tym roku obchody
żydowskiego święta Pesach i chrześcijańskiej Wielkanocy niemalże zbiegają się w czasie. Oba święta są
ruchome: pierwsze - wyznaczane jest wg kalendarza księżycowego i wypada
15 dnia miesiąca nisan (w tym roku jest to 3 kwietnia), drugie – obchodzone
jest zawsze w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca.
Upamiętniające
wyjście z niewoli egipskiej święto Pesach nieco inaczej obchodzone jest w
Izraelu i w diasporze. W Izraelu trwa 7 dni, z których pierwszy i ostatni mają najbardziej
uroczysty charakter. Pozostałe dni traktowane są jako tzw. półświęta, w czasie
których dozwolone jest wykonywanie lekkiej pracy, a firmy i instytucje
państwowe pracują „na pół gwizdka”. W diasporze świętowanie trwa nieco dłużej i
dotyczy dwóch pierwszych i dwóch ostatnich dni Pesach.
W pierwszy wieczór
Pesach w gronie rodzinnym spożywa się uroczystą kolację (seder), w czasie
której odczytuje się fragment księgi dotyczący wyjścia z Egiptu. Przez wieki
Żydzi żyjący w diasporze kończyli to spotkanie życzeniem: „Przyszłego roku w
Jerozolimie”, podkreślając swoją tęsknotę za utraconą ojczyzną.
Żydowskie święto
Pesach i chrześcijańską Wielkanoc łączy również tradycja przedświątecznych
porządków. W kulturze żydowskiej dokładne wysprzątanie domu przed Pesach jest
wymogiem religijnym, gdyż w czasie święta obowiązuje zakaz spożywania, a
nawet posiadania w mieszkaniu chleba na zakwasie. Konieczne zatem jest
oczyszczenie wszystkich pomieszczeń, w tym naczyń i wszelkich zakamarków z
jakichkolwiek okruszków.
Co ciekawe, tradycja
ta przestrzegana jest również w większości sklepów spożywczych w Izraelu. W
trakcie trwania Pesach półki sklepowe, na których zazwyczaj znajdują się wyroby na
zakwasie są zasłonięte.
Zasłonięte półki w
sklepie spożywczym
|
Dozwolone jest
natomiast jedzenie specjalnie przygotowanej na tę okazję macy, czyli
niezakwaszonego chleba wypiekanego z mąki i wody.
Maca
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz