Jakie dania są
koszerne a jakie nie? Czy wszystkie restauracje w Izraelu serwują koszerne
jedzenie?
Będąc w Izraelu nie sposób uciec od pojęcia koszerności, ściśle związanego z judaizmem. Mimo, iż nie wszyscy obywatele Izraela to Żydzi i nie wszyscy Żydzi to osoby religijne, przepisy kaszrut przestrzegane są we wszystkich izraelskich instytucjach państwowych.
Najprościej rzecz
ujmując – potrawa koszerna to taka, która została przygotowana zgodnie z
zasadami prawa żydowskiego (halachy). W judaizmie występuje bowiem podział na
pokarmy dozwolone (koszer) oraz zakazane (trefne). Halacha nie
tylko dzieli produkty na te, które można spożywać, ale również określa reguły
ich przygotowania i przechowywania. Zasady te wywodzą się z Tory, a ich
szczegółowe interpretacje zostały spisane w Misznie i Talmudzie.
Fakt, iż
restauracja serwuje typowe żydowskie dania nie oznacza automatycznie, że są one
koszerne. Koszerne mogą być także potrawy kuchni włoskiej, japońskiej czy też
chińskiej, jeśli tylko zostały przygotowane zgodnie z zasadami obowiązującymi w
judaizmie. Bardzo często w Izraelu (i nie tylko) lokale gastronomiczne
informują swoich klientów o posiadaniu odpowiedniego certyfikatu (wydawanego przez
rabina) poświadczającego, że oferowane produkty są koszerne.
Kilka
podstawowych zasad dotyczących koszerności:
1. Zakaz
spożywania mięsa, mleka i jaj określonych zwierząt.
Dozwolone jest
spożywanie mięsa zwierząt, które mają rozdwojone kopyta i przeżuwają pokarm,
czyli takich jak krowa, koza czy tez owca. Do zwierząt zakazanych zalicza się
konie, świnie i króliki.
Zwierzęta wodne
są koszerne gdy mają płetwy i łuski (np. śledź, łosoś, tuńczyk czy też karp).
Niekoszerne są zatem owoce morza takie jak krewetki, małże, homary i kraby, a
także niektóre ryby, np. węgorz, który łusek nie posiada.
Wśród ptaków
dozwolone jest jedzenie kur, gęsi, kaczek a także indyków.
2. Zakazane jest
również spożywanie niektórych części ciała zwierząt uznanych za koszerne, np.
nerwu kulszowego i sąsiadujących z nim naczyń krwionośnych.
3. Te zwierzęta,
które można spożywać powinny zostać zabite w określony sposób, zgodny z prawem
żydowskim. Cała krew musi być
odsączona lub odparowana z mięsa przed spożyciem.
4. Mięso i mleko
nie mogą być spożywane razem. Naczynia, które miały kontakt z mięsem nie mogą
być używane do produktów mlecznych. W kuchni koszernej wyróżnia się
również produkty neutralne (parwe) takie jak produkty roślinne, jaja, ryby i
miód, które mogą być łączone z produktami mięsnymi czy też mlecznymi.
A na koniec kilka
ciekawostek:
Klej na
izraelskich znaczkach jest koszerny.
Pojęcie
koszerności odnosi się również do wina. Produkcja takiego trunku może być
wykonywana tylko i wyłącznie przez religijnych Żydów (z wyłączeniem kobiet).
Koszerność wina musi być potwierdzona odpowiednim certyfikatem.
Izraelu
funkcjonuje 180 lokali McDonald’s – ponad
50 z nich to restauracje koszerne. Od zwykłych McDonaldsów różnią się
kolorem tła – zamiast czerwonego jest niebieskie.
Koszerny MacDonald’s, Tel Awiw
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz