Jeśli
zastanawiacie się gdzie dobrze zjeść Tel Awiwie, odpowiedź znajdziecie poniżej. W Jaffie czekają na Was prawdopodobnie
najlepszy hummus w Izraelu oraz jedna z najstarszych piekarni w mieście.
Na śniadanie – działająca
od 1879 roku piekarnia Abulafia – (Yefet
Street 7). Warto spróbować pity
posypanej zatarem oraz burka – ciastka wypełnionego serowym
lub ziemniaczanym nadzieniem. Na posypane
migdałami świeże croissanty i pyszną kawę
należy wybrać się do Shaked Express, (Yehuda Meragusa Street 8). Słowo szaked oznacza po
hebrajsku migdał.
Lunch koniecznie w Abu Hassan Hummus (Shivtei
Yisrael Street 14) - wg dziennika Haaretz serwują tu jeden z 5 najlepszych
hummusów w Tel Awiwie.
Bistro 60 – (Sha’arei
Nikanor Street 25). Warto spróbować – tradycyjnego dania arabskiego o nazwie maklubeh, czyli ryżu gotowanego z
mięsem i warzywami (bakłażanem, kalafiorem, ziemniakami i cebulą).
Old Man and the sea, (Hanger 1, Jaffa port) – choć ceny obiadu zaczynają się od 79 szekli w górę, warto skusić się na obiad w tej restauracji. Podawany wraz z daniem głównym zestaw przystawek sprawi, że nie wyjdziecie z tej restauracji głodni.
Przystawkowy zawrót
głowy
|
Bistro 60
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz