poniedziałek, 15 grudnia 2014

Jaffa od kuchni

Jeśli zastanawiacie się gdzie dobrze zjeść Tel Awiwie, odpowiedź znajdziecie poniżej. W Jaffie czekają na Was prawdopodobnie najlepszy hummus w Izraelu oraz jedna z najstarszych piekarni w mieście.

Na śniadanie – działająca od 1879 roku piekarnia Abulafia – (Yefet Street 7). Warto spróbować pity posypanej zatarem oraz burka – ciastka wypełnionego serowym lub ziemniaczanym nadzieniem. Na posypane migdałami świeże croissanty i pyszną kawę  należy wybrać się do Shaked Express, (Yehuda Meragusa Street 8). Słowo szaked oznacza po hebrajsku migdał.

Lunch koniecznie w Abu Hassan Hummus (Shivtei Yisrael Street 14) - wg dziennika Haaretz serwują tu  jeden z 5 najlepszych hummusów w Tel Awiwie.

Na obiad/ kolację 

Bistro 60 – (Sha’arei Nikanor Street 25). Warto spróbować – tradycyjnego dania arabskiego o nazwie maklubeh, czyli ryżu gotowanego z mięsem i warzywami (bakłażanem, kalafiorem, ziemniakami i cebulą). 

Old Man and the sea, (Hanger 1, Jaffa port) – choć ceny obiadu zaczynają się od 79 szekli w górę, warto skusić się na obiad w tej restauracji. Podawany wraz z daniem głównym zestaw przystawek sprawi, że nie wyjdziecie z tej restauracji głodni.


Przystawkowy zawrót głowy 

Bistro 60

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz