Co to jest szabat? Szabat,
szabes czy też szabas to trzy nazwy używane na określenie dnia świątecznego
jakim jest w Izraelu sobota.
Jak
podaje Biblia siódmego dnia po stworzeniu świata, czyli w sobotę - Bóg
odpoczywał. Dlatego też w judaizmie to właśnie sobota, czyli szabat, obchodzona
jest jako dzień święty. Jest to czas przeznaczony nie tylko na religijne skupienie,
lecz również na radość, zabawę i spędzanie czasu z rodziną.
W
Izraelu jest to dzień wolny, który zaczyna się w piątek po zachodzie słońca i
trwa do zachodu słońca w sobotę. Poruszanie się transportem publicznym jest
wówczas utrudnione, nie kursują pociągi, a ceny biletów w mikrobusach, czyli
tzw. szerutach są zazwyczaj wyższe o kilka lub kilkanaście szekli.
Szabat w Tel Awiwie
|
W
szabat ortodoksyjni Żydzi nie wykonują żadnych czynności, które uznawane są za
pracę. Prawo religijne wymienia ich aż 39, a wśród nich m.in. zapalanie ognia,
które we współczesnych czasach interpretowane jest jako włączanie elektryczności.
Na 18 minut przed zachodem słońca, czyli rozpoczęciem szabatu, pani domu zapala
dwie świece. Uroczysta kolacja rozpoczyna się od pobłogosławienia wina i chleba.
W domach podaje się wówczas rybę, kugiel
i cymes.
Ponieważ
w szabat nie wolno gotować, posiłki przygotowywane są wcześniej. Dlatego też typowe
szabatowe danie to czulent, czyli duszony
gulasz, który pozostawia się na rozgrzanym piecu lub w piekarniku, by dogotował
się przez noc i mógł być podany na sobotni obiad.
Niedziela,
będąca w tradycji chrześcijańskiej dniem świątecznym, w Izraelu traktowana jest
jako pierwszy dzień tygodnia i to dzień pracy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz