czwartek, 1 stycznia 2015

Najlepszy hummus w Izraelu

Znany na całym Bliskim Wschodzie hummus stał się symbolem izraelskiej kuchni - przeciętny Izraelczyk spożywa dwa razy więcej hummusu niż statystyczny mieszkaniec ościennych krajów arabskich. Dlatego, by przekonać się jak naprawdę powinno smakować to danie, należy udać się do Tel Awiwu, a konkretnie do lokalu Abu Hassan w arabskiej dzielnicy Jaffa.

Serwowany w niepozornej restauracji hummus, został uznany przez kulinarnych ekspertów dziennika Haaretz za najlepszy w Tel Awiwie, a  może nawet w całym Izraelu (http://www.haaretz.com/travel-in-israel/food-drink/the-best-hummus-spots-in-tel-aviv-and-beyond.premium-1.469525).

Obserwując kolejki ustawiające się co dzień przed lokalem, można uznać, że coś może być na rzeczy…

Abu Hassan Hummus

Najlepszy hummus w Izraelu?
Gdy zabraknie miejsca w lokalu, hummus można zjeść na zewnątrz obserwując widoczny w oddali port.

W ostatnich latach również Polacy pokochali hummus – daleko mam jednak do uwielbienia, jakim danie to cieszy się w Izraelu. Przecięty Izraelczyk spożywa około 10 kg hummusu rocznie!

Jedną z przyczyn aż tak dużej popularności tej przystawki jest fakt, iż zgodnie z zasadami koszerności, wchodzące w jego skład produkty mogą być łączone zarówno z potrawami mlecznymi jak i mięsnymi. Hummus podaje się zatem najczęściej z chlebem pita lub jako dodatek do kanapek i mięs.

Istnieje wiele przepisów na hummus – podstawowe składniki są jednak zawsze takie same: ciecierzyca, pasta sezamowa tahina, oliwa, sok z cytryny, czosnek i sól. Składniki hummusu można zmieszać w proporcjach podanych poniżej, każdy ma jednak swoje preferencje. Przepis podstawowy można wzbogacić wg upodobania dodając np. papryczkę chilli, kolendrę lub sumak.

Podstawowy przepis na hummus:

1 szklanka ciecierzycy, 1-2 łyżki tahiny, 1 łyżka soku z cytryny, 1-2 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku.

Ziarna ciecierzycy przepłukać, namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc. Ciecierzycę należy następnie gotować przez około 40 min aż zrobi się miękka. Dodać pastę sezamową, sok z cytryny, oliwę, czosnek i sól, a następnie zmiksować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz