Znany
na całym Bliskim Wschodzie hummus stał się symbolem izraelskiej kuchni - przeciętny
Izraelczyk spożywa dwa razy więcej hummusu niż statystyczny mieszkaniec ościennych krajów
arabskich. Dlatego, by przekonać się jak naprawdę powinno smakować to danie, należy
udać się do Tel Awiwu, a konkretnie do lokalu Abu Hassan w arabskiej dzielnicy
Jaffa.
Serwowany
w niepozornej restauracji hummus, został uznany przez kulinarnych ekspertów
dziennika Haaretz za najlepszy w Tel Awiwie, a może nawet w całym Izraelu (http://www.haaretz.com/travel-in-israel/food-drink/the-best-hummus-spots-in-tel-aviv-and-beyond.premium-1.469525).
Obserwując
kolejki ustawiające się co dzień przed lokalem, można uznać, że coś może być na
rzeczy…
Abu Hassan Hummus
|
Najlepszy hummus w Izraelu?
|
Gdy zabraknie
miejsca w lokalu, hummus można zjeść na zewnątrz obserwując widoczny w oddali port.
|
W
ostatnich latach również Polacy pokochali hummus – daleko mam jednak do
uwielbienia, jakim danie to cieszy się w Izraelu. Przecięty Izraelczyk spożywa
około 10 kg hummusu rocznie!
Jedną z przyczyn aż tak dużej popularności tej przystawki jest fakt, iż zgodnie z zasadami koszerności, wchodzące w jego skład produkty mogą być łączone zarówno z potrawami mlecznymi jak i mięsnymi. Hummus podaje się zatem najczęściej z chlebem pita lub jako dodatek do kanapek i mięs.
Istnieje wiele przepisów na hummus – podstawowe składniki są jednak zawsze takie same: ciecierzyca, pasta sezamowa tahina, oliwa, sok z cytryny, czosnek i sól. Składniki hummusu można zmieszać w proporcjach podanych poniżej, każdy ma jednak swoje preferencje. Przepis podstawowy można wzbogacić wg upodobania dodając np. papryczkę chilli, kolendrę lub sumak.
Podstawowy przepis na hummus:
1 szklanka ciecierzycy, 1-2 łyżki tahiny, 1 łyżka soku z cytryny, 1-2 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku.
Ziarna
ciecierzycy przepłukać, namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc. Ciecierzycę
należy następnie gotować przez około 40 min aż zrobi się miękka. Dodać pastę
sezamową, sok z cytryny, oliwę, czosnek i sól, a następnie zmiksować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz